ימים לא קלים עוברים על משטרת חריש, לאחר שבשבוע האחרון נפרצו מספר רכבים בעיר, וחלק מהם נגנבו. לא רק הפריצות לרכבים, גם הזירה הפוליטית מתחממת וההפגנות שמתרחשות מול ביתו של ראש העיר, גולשים בסופו לפתחה של משטרת ישראל. התחנה המקומית שנמצאת תחת תחנת משטרת מרחב עירון נמצאת בשנה האחרונה תחת זירות מורכבות, וחיכוכים בין חרדים לחילונים. הפינוי האחרון מבית הכנסת ‘לב יוסף’ שם שוב את המשטרה בזכוכית מגדלת של התושבים החרדים והחילונים. ובכל זאת, מי שצריך לעמוד מקרוב ולקבל את ההחלטות הקשות והסופיות הוא סנ”צ דודי רוזנטל מפקד תחנת עירון, איתו אנחנו מקיימים בימים אלו ראיון מקיף ומרתק. בשיחה עמו השבוע משתף מנצור בפעילויות החשאיות שלו לפתור אירועים מורכבים בעיר, ומדבר בגלוי על פינוי בית הכנסת של ידי כוחות המשטרה.
מה היו ההישגים המשמעותיים ביותר שלך עם צוותי המשטרה בחריש?
האוכלסייה בעיר מאוד מגוונות וזה דבר ראשון שצריך לדעת. יש יהודים מסוגים שונים, חרדים, דתים וגם לא. יש גם בעיר 8% מוסלמים. מחירי הדיור עד לא ממזמן היו זולים, וזה משפיע על האוכלסייה. ההישיגים שלי הכי גדולים הם לאזן את הצרכים של הקהילה לבין מתן השירות. בשיתוף פעולה עם העייריה שמתמודדת עם אותו אתגר יצרנו במהלך השנה החולפת הרבה שיתופי פעולה עם כל קהילות. הציבור לא תמיד יודע איך דברים נפתרו בלי התערבות שלנו.
באילו אסטרטגיות נקטת כדי להפחית את הפשיעה הכלכלית והלאומנית בכפרים הערביים של ‘ואדי ערה ‘והסביבה?
האוכלוסייה בעירון היא האוכלוסייה המתפתחת בקצב הגדול ביותר מבין הכפרים בישראל. אנחנו עובדים עם שיתופי פעולה עם שב”כ וגופים נוספים להשגת המטרות שהצבנו לעצמנו. הגשנו עשרות כתבי אישום בגין המל”ח ותפיסת עשרות כלי נשק .לומר לך שזה מושלם התשובה היא לא. אך חשוב לזכור שאנחנו מתעסקים עם חוסר משאבים אל מול האתגר .מה שבטוח כשאזרח מתקשר למשטרה מגיעה ניידת- ובזמן סביר.
איך מבטיחים שכל אזרחי העיר חריש ירגישו בטוחים ?
בשביל זה אנחנו קמים בבוקר. האם אני חושב שבייחס למשאבים שיש לי תחושת הבטחון הינה מליאה? האם ככה ההייתי רוצה שתראה תמונת המצב? כמובן שהתשובה היא לא. אך באותה נשימה אני אומר שביחס למשאבים הקיימים אנחנו מספקים שירותי משטרה, ודרך שיתופי פעולה קיימים עירייה צה”ל גופי כלכלה אנו יוצרים מכפיל כוח .
מה אתגרים נתקלת בפיקוד על תחנת עירון ובדגש על חריש ?
לאזן בין הצרכים של כלל הקהילות השונות כגון שכונת בצוותא: השכונה עטופה ברחובות העונים לשם קהילה אחדות רעות וכו ועלינו לראות את כלל האוכלוסיות מסתדרות זו עםזו .וכאן ההתמודדות עם השאלה “הנאה השכן בעיניי” ועם זה אני מתמודד .אחד רוצה לשמוע מנגינה של שבת והחילוני רוצה לנוח צהריים ועוד ועוד שלא לא תמיד מסתדרים אחד עם הרצונות והמטרות שלנו. המטרה שלנו זה לייצר פתרונות רכים בין הקהילות השונות בדרכים שהם בהכרח לא בפקודת המשטרה, אבל כן מצריכים שיתוף פעולה ויצירתיות. אני מאמין גדול בשיתוף פעולה.
כיצד ניתן לתעדף משימות ולנהל משאבים כדי להבטיח תוצאה מוצלחת?
בעיקר לחיות את השטח. להבין את האתגרים לדבר עם אנשים בגובה העיניים ולהשתמש בנסיון ביחס לאתגר. האם תמיד זה נכון? לא יודע. אבל לפעמים אני צריך לקבל החלטה מבין הגרועות לגרועה עוד יותר לטובת כולם .ואם צריך להשתמש בכוח ודאי שכן בכפוף לחוק.
שתף דוגמה ליוזמה מוצלחת שהובלת בתחנת במרחב עירון בכלל ובחריש בפרט.
אני אדם חילוני אבל מאוד מאמין בדרך ארץ . תחנת עירון יושבת במרכז ‘ואדי ערה’ ויש 2 נופלים יהודיים שלטעמי לא הונצחו בצורה מספקת .למרות המקום הקטן של התחנה החלטתי להקים בית כנסת בתחנה במרכז ‘ואדי ערה’. הצלחתי לרתום משאבים, ובמהלך השנה האחרונה הקמנו בית כנסת בתחנה. לאירוע הוזמנו מפכ”ל המשטרה ורבנים והצלחנו להכניס ספר תורה בצורה מכובדת עם כל המשתמע מכך, ברוב עם כמובן עם משפחות הנופלים ולכבודם. אני מוכרח לציין שהיום מתקיימות תפילות כמדי בוקר בתחנת עיירון באותו בית כנסת שהקמנו.
תאר כיצד אתה משתף פעולה עם מחלקות אחרות כגון ארגונים אזרחיים כדי להשיג יעדים?
תחנת עירון משתפף שיתופי פעולה פורים עם כל גוף חוקי במדינה. מצד שני צריך להיזהר מגופים לא חוקיים.
חריש סופגת בימים אלו גל פריצות לרכבים ובתים מה עושים במשטרה נערכים למיגור התופעה?
לבתים כמעט ואין הייתה בעבר ונתפסה החולייה שניסתה לעשות את זה . לגבי רכבים במהלך התקופה האחרונה אנחנו ערים לעלייה בגניבת כלי רכב. חשוב לזכור אנו בתקופת חגים ובדרך כלל בתקופת חגים וחודש הראמדן ישנה עלייה במספר אירועי הפריצות .אם אני משווה בין אזורים אחרים כגון זכרון יעקב ועוד ישובים בסביבה שבתחום אחריותי, כמות הרכבים שנגנבות בחריש הכמות ירדה משמעותית .ובתקופה מול תקופה בשנה שעברה אנחנו עדין בירידה
בכמה ירידה?
ביחס לשנה שעברה אנחנו בירידה של 30 אחוז בעבירות הקשורות לעבירות רכות המדווחות .
ועכשיו לפיל שבחדר: לפני חודשיים פינתה המשטרה מבנה בית כנסת בעיר. מה ההוראה שניתנת לשוטרים באירוע כזה? ממי המשטרה מקבלת את הפנייה מהעירייה או מהמנהל?
ראשית משטרת ישראל לא פינתה, משטרת ישראל סייעה בביצוע פינוי. למשטרה אין עניין בפינוי בית כנסת כזה או אחר או כל מבנה. העניין של משטרת ישראל הינו סיוע למימוש צווים ומימוש החוק. במקרה המדובר מדובר בצווים של וועדת תכנון ובנייה ומנהל מקרקעי ישראל. כל הצווים שמתקבלים עוברים יעוץ משפטי. בצו המדובר הינו צו שעבר הארכה של בית המשפט לפי בקשת הוועדה לתכנון ובנייה של העירייה, והגיע למצב של תוקף משפטי ולכן זה הבסיס לביצוע חוקי. הצו הוצא ע”י המינהל ווהוועדה לתכנון ובנייה שהינה גוף ממשלתי. אנחנו משטרת ישראל מחויבת לבצע לפי מימוש הצו . מתוך רצון שדברים יסגרו בצורה מכובדת, נכנסתי להתערב לגישור באופן אישי בתאריך ארוך שקוף ומכבד מצד אחד מול הוועדה, ומצד שני מול הקהילה מול הרב סימן טוב ובאי כוחו. הסתייענו ברבנים שונים כולל רב המשטרה הרב רחמים ברכיהו. יצרנו תהליך שיח למצוא פתרונות בין העירייה לבין הוועדה ובין המנהל הסתייענו ברבנים מחוץ לעיר, והיינו שקופים כל הזמן. ובסוף שהתהליך לא הבשיל והגיע העת בכפוף לחוק מתפקידי כמפקד המשטרה לממש את החוק והגעתי אליו מאוד שלם, כי עשינו את הכל כדי לסיים את התהליך בהסכמה. ובמיוחד כאן, שתרגמנו את האירוע הרגיש והמורכב מאוד עשינו את התהליך תוך התחשבות, ותכנון כאשר ההישג הנדרש של הפעילות היא: להתחשב בצרכי הדת, ולא להגיע חלילה לפגיעה בחיי אדם. ובפועל בביצוע מול תכנון עמדנו ביעדים .
תוכל לתת דוגמא לפעולות שנקטתם בסיטואצייה?
לדוגמא סבלים שתפקידם היה להרים ספרי קודש בדקנו שיהיו יהודים. היה קצין שכל תפקידו באירוע לטפל בנושא פינוי תשמישי קדושה שלא ישימו על אדמה ושלא יישאר כיפה או תפילין שיפגע. ניתחנו את כל הגרומים כדי למנוע פגיעה בקודש. והיה ברור שיהיה רגשות שיצרו מורכבות והתנהגנו באיפוק, וגם מי שהפר חוק מיצינו את החוק ואף שוחררו בתנאים מגבילים בהוראתי. עדין רואים הפרות סדר ציבורי בסמוך לביתו של ראש העיר אני לא רואה את זה בצורה יפה, הכל צריך להיות בכפוף לחוק מי שרוצה להפגין שיגיש בקשה להפגנה שהכל יהיה בכפןף לחוק בצורה בטוחה .
האם יש מקום לציבור החרדי להגיע ולהצטרף למשטרה או למשמר האזרחי?
יש לנו תקנים לגיוס של כלל האוכלסייה ובתוכם גם מגזר חרדי ומי שרואה עצמו מתאים, יותר מאשמח. ומי שרוצה להתנדב נשמח לצרפו למשפחת המתנדבים שלנו.
האם יהיו הגבלות השנה בל”ג בעומר? איך אתם נערכים והאם יהיו שינוים משנים עברו?
משטרת ישראל רוצה לאפשר את חופש הפולחן בכפוף לתקנות החוק וכיבוי אש. אנחנו נהיה בכל מקום לטפל בסדר הציבורי.
מתי אתם צפויים להגדיל את כמות השוטרים המוצבים בחריש?
אני כבר רואה את האור בקצה המנהרה, ובכפוף לתקציב המדינה, נקודת חריש צפויה לגדול בעשרות תקנים, וכבר יש שיח להקמת תחנה בחריש .
תושבים מבקשים לסגור בשער את הכניסות לעיר, האם יש לזה התכנות והאם אתה תומך בכך?
לא מכיר פניה כזו. מדינת ישראל הינה חופשית לכל אזרחיה .
משהוא לסיום, אנחנו בערב יום הזיכרון מה יש לך לומר לתושבים?
בעיני זו זכות גדול לשרת במשטרת ישראל ולתת שירות לאזרחים להתמודד עם האתגרים ואיזונים והדתות השונות בתחום גזרת עירון. מאחל לכולנו שנדע לכבד את האחר שנזכור שהאדם לאדם אדם ושנזכור את הנופלים ושיהיה לכולנו חג שמח ומשפחתי .משטרת ישראל כאן עבור האזרחים. וכאן המקום לומר תודה רבה לרפ”ק ענאן מנצור מפקד נקודת חריש.