הבחירות לרשויות המקומיות צפויות להתקיים בסוף החודש הבא. למרות ההצהרה והקביעה החד משמעית של השר משה ארבל בתחילת החודש שהבחירות יתקיימו במועדן, חלק לא קטן מחברי המועצה והמתמודדים נמצאים בימים אלו באי וודאות. גם חריש נמצאת בסערה גדולה בעקבות ההחלטה לקיים את הבחירות כבר בחודש הבא. בחריש מתגוררים הרבה חיילי מילואים המשרתים בימים אלו בצפון ובדרום, ואף חלקם נמצאים עמוק עמוק בתוך הלוחמה ברצועה, מה שככל הנראה לא ייתן להם את האפשרות לבוא ולהצביע. רוב הסקרים הארציים שנעשו מעניקים רוב גדול לציבור בישראל שמתנגד לקיים את הבחירות בתקופה הקרובה, ובכל זאת יצאנו לבדוק מה חושבים חברי המועצה שלנו, והמתמודדים.
יוחאי פרג’י, חבר המועצה, מועמד לראשות העיר חריש, יו”ר ‘מאמינים בחריש’:
אני בהחלט בעד דחיית הבחירות, ההחלטה לקיימן בחודש הבא תמוהה בעיני. מיותר לציין כי מרבית הפעילים וחלק מחברי הרשימה שלי “מאמינים בחריש” מגוייסים למלחמה מאז שמחת תורה, כולל אבשלום סלוק – המקום השני ברשימה, הנלחם בעזה. אני חש כי אין כעת פניות רגשית ומנטלית לקיום בחירות מקומיות. הדאגה ותשומת הלב של כולנו מופנית להתקדמות הלחימה, מצב החטופים והחיילים שלנו. לא יעלה על הדעת שבימים כאלו בהם אנו קוברים את מתינו, שנידרש להמשיך בקמפיינים כאילו לא אירע דבר.
משה בן זיקרי, מועמד לראשות העיר חריש, יו”ר ‘עוצמה לחריש’:
בימים אלו שעם ישראל נלחם חייבים כולנו להישאר באחדות גדולה ורחבה. אני יודע שהנושא מטופל על ידי השר לביטחון לאומי ידידי איתמר בן גביר וראשי המפלגה. אני בטוח שגם בהחלטה החשובה, כמו ביתר הדברים עם ישראל עומד לנגד עינינו וההחלטות יתקבלו בהתאם.
עידית ינטוב, חברת מועצה, ומועמדת לראשות העיר חריש, ויו”ר ‘חריש ביתנו’:
חייבים לדחות את הבחירות המוניציפליות עד אחרי מלחמת “חרבות ברזל”.אסור לפגוע בצה”ל, אסור לפגוע באחדות העם ואסור להתעסק בפוליטיקה בזמן שאנחנו בוכים על אחינו. הצטרפתי לקבוצה של המועמדים המתנגדים. קבוצה זו חוצה מפלגות ונועדה לשמור על אחדות עם ישראל במלחמת הקיום שלנו במדינת ישראל.
יצחק לב, מועמד לראשות העיר חריש, יו”ר ‘דרך ארץ’:
לצערי הרב אני בעד לדחות, קיום בחירות תוך כדי מלחמה פוגע באחדות ומחליש את רוחו וכוחו של העם, חריש נמצאת במצב מאוד מאתגר. אני מאמין שכל ישראלי עשה כל שביכולתו על מנת לסייע לאומה, אבל לא יתכן שדווקא אלו שהסתכנו למען המדינה, ולא היו כמעט בבית, אלו שעצרו את מערכת הבחירות ונרתמו ופעלו לטובת החייליים, המפונים, הביטחון יחזרו לבחירות מתוך עמדת נחיתות מובהקת בה יש ניצול אישי של המערכת לטובת ראשי ערים מכהנים, שבבחירות רגילות מנועים מלפרסם בעמודי העיריות ולעשות שימוש במשאבי העירייה, השתלטו במלחמה הנוכחית על הפיד העירוני. זה הגיוני בחירום אבל נותן להם יתרון מאד משמעותי על פני כל מועמד אחר. (בע”ה נחזור בשלום מהמלחמה עם ניצחון וגם ננצח בבחירות)
יחד עם זאת, התושב אינו פנוי לנושאים העירוניים, ובצדק, בעת שחיילינו נלחמים וגם נפגעים בעת ההגנה על המולדת, הקמפיינים של (כמעט) כולנו נעצרו כי זו אינה העת לקמפיין בחירות כשכל העם מגויס למען המולדת. ברמה האישית ההחלטה על קיום הבחירות תחת אש העמידה אותי בפני דילמה מוסרית ומקצועית, מה לטובת העיר ומה לטובת מדינת ישראל, דילמה כמעט בלתי אפשרית. בו אני קרוע בין הלוחמות והלוחמים שלנו שברגעים אלה נלחמים בעוז ובגבורה, לבין שליחות חיי, הבית שלי, העיר חריש ותושביה היקרים שלמענם שיניתי את כל מסלול חיי.
כאמור, אין כמעט בית שאין בו מגויסים, כולנו דואגים ליקירנו ולא ישנים בלילה, כולנו איבדנו בני משפחה מכרים וחברים בחודשים האחרונים, ולאור זאת ברור לכולנו שבמלחמה הזאת כולנו ביחד ננצח.
בחירות מוניציפאליות אמורות לעסוק בחידוד השוני בתפיסות ודרכי ניהול להובלת העיר חריש וזוהי למעשה ביטוי מובהק לדמוקרטיה חיה ותוססת.
מנקודת מבטי בשלב בו אנו נמצאים במלחמה, והעמקת הדיון בעמדות מנוגדות בזמן מלחמה שחיילנו מסכנים את חייהם ומדינת ישראל מתמודדת עם אתגרים ביטחוניים מבית ובחוץ עלולים ליצר מחלוקות ופילוג מה שעלול לפגוע בחוסן הלאומי והעירוני בימים אלו.
כלום מדברים על המעומדים אבל אל לנו לשכוח שבחירות גם כוללות מערך של חברי רשימות, מתנדבים, יועצים, אנשי מטה, אנשי מדיה ודיגיטל ויחד איתם יש מאות אלפים של מגויסים, ובני או בנות זוגם שבקושי מצליחים להתמודד עם השגרה.אין לי ספק שגם הם רוצים וצריכים להשפיע על עתיד העיר חריש, בה הם חיים, וקיום הבחירות תוך כדי מלחמה, מדיר אותם מהתהליך הדמוקרטי של מערכת הבחירות, וספק אם יוכלו להשפיע ולהצביע.
לצערנו, עיריית חריש מסיימת את שנת 2023 בטלטלה רבה. שנת אינפלציה, שנת התייקרויות, שנת בחירות, שנה שנחתמו בה הסכמי שכר שהכניסו כנראה את הרשות לגרעון, ולבסוף שנת מלחמה ברבעון האחרון.
חריש צריכה מנהיגות חדשה ויכולת להוביל אותה באתגרים החדשים שעומדים בפניה – עוד קצת נצא מהחושך לאור, לצמיחה קהילתית ועירונית מאחדת כי עכשיו ברור מעל לכל ספק – לכולנו מגיע יותר.
שני גרינברג, חברת מועצה, ויו”ר ‘הליברלים לחריש’:
האמת היא שאין לנו עמדה חד משמעית. יש טיעונים נכונים גם למי שמצדדים בהשארת הבחירות במועדן וגם למי שמבקשים לדחות.
מבחינה דמוקרטית היו אמורות להיות בחירות באוקטובר ולכן המועצה היא בעצם מעין מועצת מעבר בלי מנדט ציבורי שנתונה תחת מגבלות משפטיות בקידום מדיניות או אישור תקציב חדש. זה כבר עכשיו מתחיל לפגוע בתפקוד העירייה.
מצד שני, ברור שההתמודדות עכשיו לא ממש הוגנת, במובן זה שראשי הערים קיבלו יתרון מובנה וחשיפה בתהודה גבוהה, שהמועמדים האחרים לא זכו להן. מעבר לזה, לא ברור איך אפשר לנהל קמפיין בתקופה שאין שום קשב ציבורי לזירה המקומית וסלידה ציבורית מפוליטיקה בכללותה. יש חשש אמיתי שאנשים פשוט לא יבואו להצביע. עוד סוגייה היא שאי אפשר להמשיך להשאיר את המועמדים באוויר, מפני שככל שהזמן עובר אנשים שהגישו מועמדות תחת תנאים שונים יתחילו לפרוש וגם זה פוגע בהגינות הבחירות.
לדעתי דחייה של כמה חודשים לא תפתור את כל הבעיות האלו, ולכן או שמקיימים בחירות בהקדם האפשרי, או שפותחים הכול ודוחים את הבחירות לעוד שנה תוך שחרור המגבלות שחלות על העירייה ושיפוי המועמדים.
2. רבים מתומכינו ופעילנו נמצאים בשירות מילואים פעיל, אנחנו מייחלים לשובם בשלום של כל החיילים והחטופים במהרה. עניינית, באחריות משרד הפנים להבטיח את הזכות של הבוחרים המשרתים בצבא בחזית ובעורף לממש את זכותם הדמוקרטית לבחור, ולדאוג לשחרור המועמדים שגויסו למילואים כדי שיוכלו לפעול לבחירתם. בהנחה ושני אלו מתקיימים – מסורה לממשלה הזכות להחליט לקיים את הבחירות גם בתקופה זו. כפי שהסברתי במענה לשאלה הראשונה, ההחלטה אם לדחות או לא היא החלטה מורכבת שמצריכה הסתכלות רחבה על כל ההשלכות שלה – קשה להתייחס אליה במונחים של מוצדק או לא מוצדק.
פנינו לראש העיר יצחק קשת, דוד פינקל (דגל אחדות ומסורת), וחבר המועצה ויו”ר ש”ס שלמה פרץ, ועד פרסום הידיעה לא קיבלנו את תשובתם. כשתתקבל תגובתם נפרסם.