בימים האחרונים מופצים ברשת ובחריש סקרים על ידי חלק מהמעומדים לראשות העיר, במטרה לדלות מידע מהציבור, ולהרכיב את הפאזל הסטטיסטי: לאן פניה של העיר בבחירות הקרובות.
אתר החדשות הקהילות בחריש 634 שוחח עם הסוקר הבכיר הפרופסור קמיל פוקס לראיון מיוחד על הבחירות המתקרבות. כידוע, פוקס נחשב כאחד הסוקרים הוותיקים והבולטים בישראל, והוא מכיר היטב את הזירה הארצית והמקומית והוא עומד בראש מכון המחקר ‘דיאלוג’. כאן המקום לציין, שבבחירות לכנסת העשרים ואחת הוא ניהל את המדגם בערוץ 13 והיה היחידי שדייק אל מול תוצאות האמת.
פרופסור פוקס, האם לדעתך אפשר לדגום את העיר חריש, שבכל יום נכנסים לכאן תושבים חדשים?
אפשר לדגום כל עיר. בעיר כמו חריש שהיא עיר חדשה זה יותר מורכב, ונדרשת כאן עבודה הרבה יותר רצינית. השאלה הראשונה שצריכה להישאל בעיר חדשה על ידי כל מכון סקרים: האם את/ה מתכננים ללכת ולהצביע? וכאן התשובה היא קריטית. בד”כ בערים חדשות שהתושבים בקושי מכירים את העיר ופחות מחוברים התשובה היא לא. לכן כל שאלה שתבוא אח”כ ע”י מכון סקרים לא תיהיה רלוונטית. בד”כ אחוזי ההצבעה ברשויות מקומיות עומדים על 60%, אז כל שכן בעיר חדשה זה אחרת לגמרי.
במידה והחלטת שאתה כן דוגם עיר כמו חריש מזה דורש ממך ברמת הביצוע?
זה דורש הרבה מאוד, בעיקר לדגום תתי קהלים בתוך קהילה וקהילה. אביא לך דוגמא מהציבור הרוסי. אם יש מישהו שהצליח מהציבור הרוסי החדש שהגיע לחריש לקבץ ולגבש את אותו ציבור שבא להתגורר ולקחת אותם לקלפי להצביע לאיקס אז אני יכול לדעת ולדגום. בד”כ ציבור חדש לוקח זמן עד שאפשר לחבר אותו והוא לא בא להצביע.
לסיום, כשאתה מבצע סקר בחריש זה כמו לבצע סקר בחדרה או בחיפה?
לא. יש הבדל בין חיפה לקרית חיים באופי האוכלסיה. וכמו שאמרתי זה אוכלסיה וותיקה שיש לה תפוסי הצבעה מאוד מאוד ידועים. חריש זה אוכלסיה מגוונת מאוד וחדשה, שחלק גדולה ממנה לא מחובר ולא מכיר, וייתכן ואנחנו נראה אחוזי הצבעה נמוכים.